10 Examentips

10 tips voor de voorbereiding op je examens

  1. Maak keuzes. Kies bewust waar je je tijd aan wilt besteden. Ga je naar dat feestje voor je examens of zorg je dat je voldoende slaap krijgt.
  2. Maak een plan. Dit geeft overzicht en rust. Plan wanneer je welk vak gaat leren zodat je het leren van grote hoeveelheden leerstof kunt verdelen over meerdere dagen.
  3. Focus. Houd je doel voor ogen: het slagen voor je examen of de vervolgstudie die je wilt volgen of de reis die je wilt maken of een ander doel. Dit zorgt ervoor dat je in actie komt en weet wat je moet doen.
  4. Maak onderscheid tussen hoofd– en bijzaken. Bij grote hoeveelheden informatie om te leren is focus op de hoofdzaken belangrijk. Een hulpmiddel dat hiervoor gebruikt kan worden is het maken van een mindmap.
  5. Bereid je voor op je examens. Dit voorkomt onnodig extra stress omdat je niet goed voorbereid bent.
  6. Oefen Zo weet je wat je te wachten staat en waar je de leerstof beheerst en waar je nog extra tijd aan moet besteden.
  7. Ontspanning. Naast leren is het belangrijk dat je tijd inplant voor ontspanning. Bijvoorbeeld voor je sport of een hobby. Zo kun je weer opladen en fris verder met leren.
  8. Voeding. Zorg dat je voor je examens eten eet dat jou voldoende energie geeft of drink onder het leren of tijdens de examens water. Dit helpt je om je te concentreren.
  9. Slaap. Zorg dat je uitgerust bent voor de examens, dan kun je helderder denken.
  10. Gedachten. Geef je gedachten over je examens of andere dingen even de ruimte. Als je ze weg wilt hebben worden het er alleen maar meer. Je hoeft niks met de gedachten, ze zijn er gewoon.

logo_studie_academie

Mirjam Rijpkema | Studieacademie