Belemmerende & bekrachtigende- overtuigingen. Hoe identificeer je ze en buig je ze om?

30 augustus 2022

Belemmerende overtuigingen

Een van de grootste dingen die ons in het leven kunnen tegenhouden, zijn onze eigen beperkende overtuigingen. Dit zijn de beperkingen die we onszelf opleggen en die ons verhinderen ons volledige potentieel te bereiken. Ze weerhouden ons ervan actie te ondernemen en vooruit te komen.

Deze overtuigingen kunnen op van alles gebaseerd zijn – onze ervaringen uit het verleden, wat anderen ons verteld hebben of zelfs onze eigen zelftwijfel. Hoe het ook zij, deze overtuigingen houden ons tegen om ons beste leven te leiden en onze dromen te verwezenlijken.

De eerste stap om belemmerende overtuigingen te overwinnen is ze te identificeren. Als je eenmaal weet wat je belemmerende overtuigingen zijn, kun je beginnen ze uit te dagen. Vraag jezelf af waarom je deze dingen gelooft en of er enig bewijs is om ze te ondersteunen. De kans is groot dat je zult ontdekken dat een groot deel van je belemmerende overtuigingen ongegrond zijn en je alleen maar tegenhouden.

Het identificeren van belemmerende overtuigingen

De eerste stap om je belemmerende overtuigingen te overwinnen is om ze te identificeren. Als je eenmaal weet wat ze zijn, kun je beginnen ze uit te dagen en te herkaderen.

Wat zijn dingen die je over jezelf denkt, maar misschien niet echt waar zijn?

Zo geloof je bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent voor je droombaan. Vraag jezelf in dit geval af waarom je dat zo voelt. Is er bewijs dat deze overtuiging ondersteunt?

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen

 1. Ik ben niet goed genoeg.
 2. Ik verdien geen liefde en respect.
 3. Ik ben niet in staat om mijn doelen te bereiken.
 4. Ik ben niet beminnelijk.
 5. Ik verdien geen geluk.
 6. Ik kan niet succesvol zijn in het leven.

Belemmerende overtuigingen uitdagen

Het is belangrijk dat je je eigen overtuigingen en die van anderen in twijfel kunt trekken. Dit geldt vooral voor overtuigingen die je in het leven kunnen tegenhouden. Om dit te doen, kun je vragen stellen over het bewijs of de logica achter de overtuiging, of door te vragen naar het bewijs of naar de logica van gedachten of het praktische nut.

 1. Wat is het bewijs of de logica achter deze overtuiging?
 2. Is deze overtuiging logisch?
 3. Is deze overtuiging gebaseerd op feiten of meningen?
 4. Hoe voel je je bij deze overtuiging?
 5. Wat zijn de gevolgen van deze overtuiging?

Belemmerende overtuigingen ombuigen tot bekrachtigende overtuigingen

Overtuigingen die ons kracht geven zijn overtuigingen die ons inspireren om actie te ondernemen en onze dromen na te jagen. Ze geven ons het vertrouwen dat we in onszelf geloven en geven ons vermogen om onze doelen te bereiken. Bekrachtigende overtuigingen helpen ons onszelf te zien als capabele en competente individuen die het waard zijn om onze doelen te bereiken. Wanneer we bekrachtigende overtuigingen hebben, zijn we eerder geneigd risico’s te nemen en vol te houden bij tegenslagen.

Voorbeelden van bekrachtigende overtuigingen

 1. Ik ben goed genoeg.
 2. Ik ben liefde en respect waard.
 3. Ik kan mijn doelen bereiken.
 4. Ik ben beminnelijk.
 5. Ik verdien geluk.
 6. Ik kan succesvol zijn in het leven!

Heb je het gevoel dat je vastzit en niet weet hoe je verder moet?

Je bent niet alleen! Veel mensen voelen zich op een bepaald moment in hun leven zo. Dat is waarom Coaching Friesland er is om te helpen. We werken samen met jou aan een plan dat jou zal helpen jouw doelen te bereiken.

Stel je eens voor hoe het zou zijn om eindelijk door die barrières heen te breken die je al zo lang tegenhouden. Met onze hulp is alles mogelijk!

Klik op de link hieronder om je aan te melden voor een gratis consult en ontdek hoe we je kunnen helpen om vandaag nog aan je reis te beginnen!

Vrijblijvende Sessie

Laat ons het werk doen! Een goede coach zoeken is een uitdaging op zich. Er zijn er zo veel in Friesland en hoe weet je nou welke goed is? Wij zoeken er een voor je uit.

Waar wacht je op?

Onze coaches weten hoe ze jou kunnen helpen om je doelstellingen te bereiken.

Bel naar 058 20 44 001

Of

Chat openen
Als je nog vragen hebt die niet beantwoord zijn door de website stuur mij dan een Whatsapp bericht via deze plug-in en ik zal je vragen beantwoorden.