Coachen met WhatsApp

Coachen met WhatsApp

WhatsApp houdt je nauwer betrokken bij coachees. Elke coach weet dat goede sessies hebben één is, een echte gedragsverandering is echter heel wat anders. In dit blog overwegingen en tips om middels WhatsApp meer te bereiken.

Tip 1
Bied tijdens sessies aan om tussentijds contact te houden via WhatsApp. Spreek van tevoren duidelijk af binnen welke (kantoor)uren je snel reageren kunt. Reageer dan wel vlot opdat dit geen loze kreet wordt. Het antwoord kan natuurlijk luiden dat de vraag te ingewikkeld is om via WhatsApp te beantwoorden. Dat geeft niet, de vragensteller heeft wel direct zijn hart kunnen luchten. WhatsApp-contact geeft je bovendien inzicht in waar iemand aan denkt en waar hij mee bezig is.

Tip 2
Afspraken, maar ook pdf’jes, links, foto’s, screenshots of visitekaartjes kunnen allemaal mee worden gestuurd. In een WhatsApp chat is het gemakkelijker om iets terug te vinden dan in de mail. Men koppelt informatie eerder aan de persoon dan aan een datum. In je e-mailprogramma zie je de berichten standaard op volgorde van binnenkomst, in WhatsApp zie je de chats per contactpersoon. Dat maakt terugvinden in WhatsApp gemakkelijker voor jou én voor je coachees.

Tip 3
Installeer WhatsApp-web op je desktop of laptop. Je kunt daarna je telefoon aan de kant leggen en via het grote scherm lezen en reageren.

Tip 4
Je kunt vanuit WhatsApp hele chats downloaden. Als mensen veel plaatjes of foto’s sturen en je laat je WhatsApp instellingen op de standaard instellingen staan, dan komen alle afbeeldingen allemaal in je fotobibliotheek of fotogalerij. Zet via de route: Instellingen>chats>bewaar ontvangen media- uit en selecteer zelf de foto’s die je wél wilt hebben. Dat is minder werk dan foto’s uit je galerij te verwijderen.

Tip 5

Je kunt per persoon of per groep een ander meldingsgeluidje kiezen. Zo weet je direct van wie het bericht is. Dat kan handig zijn bij het herkennen.

Tip 6
Het is via WhatsApp gemakkelijk om een korte oppepper te geven of een citaat te delen. Wil je het bericht aan meer mensen sturen, houd het dan in het geheugen met de kopieer en plak-functie van je smartphone.

Ik hoop dat je aan deze praktische WhatsApp-tips iets hebt.  Wil je eens nader brainstormen over welke sociale media voor jou geschikt zijn, of om je LinkedIn profiel te verbeteren? Of wil je dat ik je sociale media en website scan op verbeterpunten? Neem gerust contact met mij op.

Jolanda Gooiker | Ga naar de profielpagina van Jolanda Gooiker