Het thema van de DvCF | Wendbaarheid

logo_dvcf

Het thema van de Dag van Coaching Friesland 2017 was ‘Wendbaarheid’. Een breed begrip dat al even breed aan de orde is gekomen in de verschillende workshops. In dit artikel geeft ik een ordening aan van een aantal facetten van ‘weerbaarheid’ in de 4 V’s van Wendbaarheid.

De vier V’s van Wendbaarheid
En om gelijk een misverstand uit de lucht te halen: Wendbaarheid betekent niet dat je een draaikont bent. Nee, het gaat vooral over het houden van je balans en bij jezelf blijven. Wendbaarheid begint bij jezelf. Wie je bent en wat je wil!

wendbaarheid-is-vooral-draaien-om-je-eigen-as
De eerste V | Vlinderen
De eerste V staat voor Vlinderen. Onderzoeken van de mogelijkheden. De valkuil is om het zo te blijven doen zoals je het altijd doet en hebt gedaan. Vergeet niet dat je dan ook altijd hetzelfde resultaat krijgt. En belangrijker is dat je mogelijkheden die jij over het hoofd zag, als sabotage gaat zien. Jammer, want zo laat je een potentieel aan nieuwe mogelijkheden liggen. Het motto zou kunnen luiden: kijk om je heen.

‘Wees je bewust van wat er om je heen gebeurt.
Leef minder vluchtig en chaotisch en ben je meer geconcentreerd op wat je aan het doen bent.’

De tweede V | Vinden
De tweede V staat voor Vinden. Als je altijd hetzelfde pad blijft lopen, is je omgeving bekend en kom je steeds dezelfde mensen tegen. Onderweg ‘droom je weg’ en koers je op jouw automatische piloot. Als je op tijd weet te schakelen naar ‘handbediening’ en weer om je heen kunt kijken, zie je nieuwe mogelijkheden en kansen. Startups noemen dit ‘pivots’. Dit betekent ‘draaien om je eigen as’. Vinden is vooral: om je heen kijken, ontdekken, zien aankomen, anticiperen en benutten.

De derde V | Vallen
De derde V staat voor Vallen of fouten maken. Neem je voor dat vallen mag! Van fouten maken leer je. Negeren van je fouten of het voorkomen om te ‘vallen’, maakt je krampachtig en gesloten. Durven te vallen maakt je toegankelijk. Bovendien schiet je omgeving je tegemoet met allerlei mogelijke tips over andere mogelijkheden en de kans voor het aanleren va nieuwe vaardigheden.

De keerzijde van Wendbaarheid
Het nastreven van wendbaarheid, souplesse of plooibaarheid, is een uitdaging van formaat. Een teveel levert meestal een ‘allergische reactie’ op. Je schiet ervan in de stress. Je ziet door de bomen het bos niet meer en de kans is groot dat je doorschiet in ‘starheid’. En dan ben je weer bij af.

De mate van je wendbaarheid maakt je bewust van je starheid en de kaders waarbinnen jij je beweegt. Belangrijk is je te realiseren dat zonder vaste kaders en structuren wendbaarheid niet mogelijk is. De kunst is bij jezelf te blijven in wie je bent en wat je wil.

blik_op_vooruit

Met inspirerende groet,
Leonard Bouwhuis | Initiator / Facilitator Coaching Friesland